Zakwaszenie organizmu, a woda alkaliczna
Kiedy złe samopoczucie zaczyna nam doskwierać każdego dnia stając się nieodłącznym towarzyszem naszego życia większość z nas sięga po modne w danej chwili suplementy diety. Kiedy i to nie pomaga zaczynamy szukać przyczyny takiego stanu. Jednym z pierwszych działań, które podejmujemy najczęściej, jest zrobienie analizy krwi i moczu. Często okazuje się, że wyniki badań są w normie. Niestety to nie poprawia naszego stanu. Co więc może leżeć u podstawy ciągłego przemęczenia, osłabienia, bezsenności, bólu głowy ? Być może warto zastanowić się nad równowagą kwasowo-zasadową.Równowaga kwasowo-zasadowa to jeden z najważniejszych mechanizmów regulacyjnych naszego organizmu. Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu wszelkich procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Jej zachwianie prowadzi do kryzysów, które nieleczone lub tylko zaleczane przeradzają się w schorzenia przewlekłe.
Większość schorzeń w tym chorób przewlekłych takich jak reumatyzm, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa powstają wskutek zakwaszenia organizmu. Z zakwaszeniem mamy do czynienia nie tylko w zaawansowanych stadiach choroby. Nadmierna kwasowość to stan, który osłabia wszystkie komórki organizmu. Zmusza ona ciało do pobierania minerałów - wapnia, sodu, potasu i magnezu - z organów ciała i kości aby zneutralizować kwasy i usunąć je z organizmu. W rezultacie ciało może być narażone na silną i długotrwałą ,,korozję''. Stan ten może zostać nie wykryty przez lata, gdyż początkowo przebiega w zasadzie bezobjawowo. Występuje ono już wtedy, gdy męczą nas częste bóle głowy, kręgosłupa, gdy odzywa się zgaga, niespodziewanie pojawia się biegunka lub inne dolegliwości jelitowe.
Zakwaszenie dotyczy nie tylko ludzi starszych i chorych, ale również dzieci. Nasz organizm jest bardzo tolerancyjny ale do czasu. Kryzys następuje zwykle ok. 40-stego roku życia, kiedy lawinowo zaczynają pojawiać się rożne dolegliwości. W tym okresie życia odczuwane do tej pory sporadycznie dolegliwości mogą przejść w stadium przewlekłe. Zakwaszenie dotyczy każdej osoby w naszym społeczeństwie ze względu na sposób, w jaki żyjemy - naszą dietę i środowisko, w którym przebywamy. Rezultat to wewnętrzne środowisko, w którym choroba może się łatwo rozwijać, w przeciwieństwie do środowiska, gdzie pH jest zbilansowane. Jest to niezbędne dla ciała do obrony przed chorobami. To prawda, że jeśli nasz organizm jest zdrowy, będziemy mogli zachować wystarczające zasadowe rezerwy na reakcje w wypadku awarii. Aczkolwiek, jeśli nadmierna kwasowość musi być ciągle neutralizowana, nasze rezerwy zasadowe zostaną naruszone a nasz organizm będzie bardziej podatny na choroby.
Niestety, nadal jest wiele osób, które twierdzą, że ciało może naturalnie bilansować swoje pH – choćby poprzez dietę czy suplementację. Prawda - zdaniem doktor Lyndy Frassetto, badaczki kwasów i zasad z Uniwersytetu w Kalifornii - jest taka, że skierowaliśmy się ewolucyjny narożnik. Zwyczajnie nie jesteśmy sobie w stanie poradzić z nadkwasowością tak jak kiedyś. Jej badania pokazały, że zwykły poziom odpadów kwasowych w naszym organizmie zmusza ciało do podejmowania drastycznej walki aby zaoszczędzić wątrobę i nerki - nasze podstawowe organy walczące z toksynami.
W jej studiach nad ponad tysiącem starzejących się osób zauważyła, że nasz organizm woli odkładać kwasy w tłuszczach niż usuwać je za pomocą nerek czy wątroby. W swojej mądrości, nasze ciało woli uchronić nerki i wątrobę od uszkodzeń przez nadmierną kwasowość. Oczywiście ma to swoją cenę. Może ona się przejawiać poprzez otyłość, osłabioną odporność, brak energii i choroby powodowane przez kwasy - raka, osteoporozę i wiele innych.
Historia kwasów i zasad
Koncepcja braku równowagi kwasowo-zasadowej jako przyczyny chorób nie jest oczywiście nowa. Jedną z pierwszych osób, które mówiły o tym problemie był wielki ,,śniący prorok'' Edgar Cayce. Zawsze nawiązywał do oczyszczania organizmu za pomocą ziół, postów, masażu, kąpieli parowych oraz modyfikacji diety z ukierunkowaniem na zwiększenie ilości zasad w organizmie.
W 1933r. doktor William Howard Hay wydał świetną książkę - ,,A New Health Era'' - w której twierdził, że wszystkie choroby mają przyczynę w intoksykacji, w zatruwaniu ciała przez kwasy. ,,Odsuwamy się od zdrowia proporcjonalnie do tego na ile pozwalamy związkom alkalicznym być rozproszonym przez pojawienie się żywności powodującej osadzanie się kwasów w organizmie. To może się wydawać dziwne, że wszystkie choroby mają to samo źródło, nie ważne jak opisane, lecz tak właśnie jest''.
Niedawno, w swojej znakomitej książce ,,Alkalize or Die'' doktor Theodore A. Broody mówił dokładnie to samo: ,,Niezliczone nazwy chorób nie mają znaczenia. Znaczenie ma to, że ich przyczyna pochodzi z tego samego punktu... zbyt dużej ilości odpadów kwasowych w organizmie.''
Doktor Robert O. Young w swojej książce ,,The pH Miracle'' mówi w ten sposób: ,,Ci, którzy chcą spojrzeć jeszcze raz świeżym spojrzeniem, w nagrodę odkryją sekret trwałego zdrowia. Możemy leczyć się sami przez zmienianie wewnętrznego środowiska naszego organizmu. Wszyscy potencjalnie niebezpieczni najeźdźcy nie będą wtedy mieli gdzie się rozwinąć i staną się bezbronni.''
Nawiązując do słów Sang Whang'a, autora ,,Reverse Aging', nawet jeśli będziemy jedli najlepsze z owoców i warzyw, 97% naszych posiłków nadal zawiera węgiel, azot i tlen, które zostaną zredukowane do odpadów kwasowych. Sang Whang mówi, że to co pierwotnie trafia do naszych organizmów nie jest tym, co w nich ostatecznie pozostaje pod postacią kwasów, które powodują, że szybciej się starzejemy. Sang Whang jest też zdania, że jedyna różnica między ,,dobrym'' a ,,złym'' jedzeniem jest taka, że to dobre będzie zawierało więcej związków neutralizujących kwasy.
Bilans pH zależy od tego, co zostanie z pokarmu po przemianach metabolicznych. Odpowiednie środowisko sprawi, że nasz metabolizm będzie działać poprawnie zamiast toczyć walki z toksynami.
Kwasowe odpady
Niewielu ludzi jest w stanie usunąć z ciała wszystkie kwasy powstałe na skutek jedzenia, stresu i naszego własnego metabolizmu. Te odpady krążą po naszym organizmie za pomocą krwi i systemu limfatycznego dopóki nasze nerki nie zdecydują się ich wyrzucić. Ze wszystkich problemów tworzących odpady kwasowe stres jest największym. Może on zneutralizować całą dietę jednym wyrzutem adrenaliny do naszego ciała.
Długotrwałe zakwaszenie organizmu jest jak korozja. Niszczy nasze tkanki, wnikając w 96,000 kilometrów naszych żył i tętnic. Jeśli pozostawimy je bez reakcji przeszkodzi w funkcjonowaniu wszystkich podstawowych czynności zachodzących w naszym organizmie. Jak mówiliśmy, kwasy mogą być odkładane w tłuszczach. Cholesterol to uwięzione kwasy, które zostają rozrzucone po naszym organizmie z intencją wydalenia ich później. Niestety w tym wypadku później często oznacza nigdy.
Co powodują kwasy?
Kwasy utrudniają przepływ krwi. Drogi przepływu krwi zostają zatamowane i dochodzi do martwicy części naczyń. Skóra pozbawiona życiodajnej zdrowej krwi traci elastyczność i zaczyna się marszczyć. Nawet po liftingu twarzy czy liposukcji reszty kwasowe pozostają i kontynuują niszczenie organizmu. Bez podstawowego planu bilansu kwasów i zasad w organizmie każda część naszego ciała - organy, płuca, nawet skóra pracują ponad swoje siły aby zachować równowagę pH krwi. W naszym ciele wszystkie organy i komórki są zupełnie zależne od krwi. Wszystkie organy pracują na to, aby utrzymać jej właściwy odczyn pH. Dzieje się tak do momentu w którym organizm woli uszkodzić swoje własne organy jeśli stwierdzi, że przeszkadzają w zachowaniu dobrego pH. Jeśli pH krwi spadnie z optymalnego pH 7.36 do pH 7 organizm wpada w śpiączkę a następnie umiera.
Woda Alkaliczna
Sang Whang. naukowiec, który wymyślił wodę alkaiczną i pije ją od 17 lat mówi, że problem z próbami dostarczania zasad do organizmu przez jedzenie polega na tym, że w momencie przetrawiania pokarmów dostanie się do naszego ciała również dużo pestycydów i innych zanieczyszczeń chemicznych.
Whang dodaje, że jeśli ,,przedawkujesz'' wodę alkaliczną - zwyczajnie przepłynie ona przez nerki i zostanie wydalona z organizmu.
Woda alkaiczna jest używana przez miliony rodzin z Japonii i Korei i jest częścią kultury tych regionów już od lat 80-tych XX wieku. Taką wodę można tam znaleźć w szpitalach, sanatoriach i klinikach. W Korei Południowej Jupiter Science sprzedaje około 40,000 jonizatorów miesięcznie przy populacji kraju 6 razy mniejszej od USA!
Można alkalizować wodę na dwa sposoby, przez dodawanie zasadowych minerałów lub przez jonizator wody alkalicznej. Zwykła woda w kranie moze być lekko zasadowa, jednak naukowcy dowodzą, że powinna mieć pH 8.5 lub nawet wyższe. Dodawanie tabletek z minerałami do wody nie czyści jej, za to jonizator usuwa minerały kwasowe, dając czystą i zdrową wodę alkaliczną.
Wykorzystywany w urządzeniu proces elektrolizy daje wiele korzystnych efektów ubocznych. Molekuły wody są zmniejszone co daje dużo lepszą zdolność nawadniania organizmu, który łatwiej przyswaja mniejsze klastry wody. Minerały w wodzie są naładowane ujemnie, przez co są lepiej wchłaniane. Woda jest również pełna tlenu, a na dodatek ujemne jony wodoru są naturalnym antyoxydantem.
Biochemik niemiecki, noblista, prof. Otto Warberg badał przyczyny powstawania raka. Profesor już na początku poprzedniego wieku stwierdził, że osłabiony układ immunologiczny i zła przemiana materii prowadzą do powstawania komórek nowotworowych w organizmie człowieka. Dr Warburg prowadził w latach 1920 badania nad enzymami oddechowymi, potrzebnymi organizmowi do neutralizowania tlenu w komórkach, co zaowocowało w roku 1931 nagrodą Nobla. To odkrycie otworzyło nowe możliwości w dziedzinie metabolizmu komórkowego i oddychania komórkowego. Okazało się między innymi, że komórki nowotworowe mogą żyć i rozwijać się, nawet w przypadku niedoboru tlenu. Naukowiec zwracał też w swych pracach uwagę na szkodliwość zakwaszenia organizmu.
Jak wiadomo Japończycy należą do grona najbardziej długowiecznych ludzi na świecie. Medycyna Japonii przez ostatnie 15 lat podkreśla, że schorzenia organizmu wywołuje jego nadmierne zakwaszenie. Zjonizowana woda alkaliczna może przywrócić właściwe pH organizmu w kilka tygodni. Warto więc na wzór Japończyków wprowadzić do stałej diety wodę, która jest naturalnym źródłem zdrowia i długowieczności.